Domowa zupa to osnowa spokoju, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Koperkowa z dodatkiem ryżu przeniesie was w czasie. Jest pożywna, smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu. Jeżeli ugotujecie ją chociaż raz, z pewnością cała rodzina nie będzie mogła się od niej oderwać.
Zupy należą do tych potraw, które z powodzeniem możemy przygotować na więcej dni. Nie inaczej jest w przypadku koperkowej. Po nocy spędzonej w lodówce następnego dnia będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli nawet nie jesteście miłośnikami zup, ta wersja na pewno przypadnie wam do gustu. Wystarczy kilka składników i można stworzyć wyśmienity obiad.
Składniki
- woda lub bulion (1,5 litra)
- seler
- ziemniaki (300-500g)
- marchew (2 sztuki)
- por
- pietruszka (2 sztuki)
- koper (2 duże pęczki lub 3 mniejsze)
- cebula (2 sztuki)
- skrzydełka lub ćwiartki z kurczaka (300 g)
- sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
- śmietanka 18% (200 ml)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- ryż (szklanka)
Sposób wykonania
Płuczemy mięso, zalewamy je wodą lub bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, a także cebulę przekrojoną na pół. Warzywa obieramy, natomiast pietruszkę i marchewkę trzemy na tarce. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i wszystkie wrzucamy do gotującego się wywaru. Po upływie kilku minut wsypujemy ziarna ryżu. Doprawiamy zupę przyprawami i drobno pokrojonym koperkiem. Na końcu zaprawiamy śmietanką. Smacznego.
A jeśli zastanawiasz się, czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, odpowiedź znajdziesz na https://www.kulinarna.pl/sniadanie-czy-rzeczywiscie-jest-najwazniejszym-posilkiem-dnia/.