Czy opakowania dla gastronomi mogą być ekologiczne? Z punktu widzenia środowiska naturalnego, opakowania dla gastronomii mogą być bardziej ekologiczne niż ich przemysłowe odpowiedniki. Są one wykonane z materiałów, które mogą być łatwo poddane recyklingowi lub kompostowaniu, a także są często produkowane w sposób bardziej przyjazny dla środowiska.
Opakowania ekologiczne dla gastronomii są odporne na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu można je stosować do przechowywania żywności w kuchniach. Ponadto są one lekkie i wygodne do przenoszenia, a także łatwe do utrzymania w czystości.
Opakowania ekologiczne. Co się do nich klasyfikuje?
Świadomość dotycząca ochrony środowiska jest coraz większa. Kiedyś ludzie nie zwracali uwagi na to, w czym otrzymują jedzenie. Plastikowe talerzyki, kubeczki czy sztućce były na porządku dziennym. Dzisiaj, szczególnie młode pokolenia, pragną aktywnie włączyć się w ochronę przyrody. Pragną, aby wizyta w food trucku czy barze szybkiej obsługi łączyła się z troską o przyszłość naszej planety. Warto więc inwestować w różnego rodzaju opakowania ekologiczne. Mogą być to na przykład: kubeczki, talerzyki, drewniane sztućce czy słomki. Wybór jest bardzo duży i tylko od Ciebie zależy, jakich produktów ekologicznych będziesz używać.
W internecie znajdziesz wiele danych, które mówią, że ekologiczne opakowania mogą przyczynić się do ratowania naszej planety. Dotyczy to chociażby słomek. W USA dziennie zużywa się ponad 700 milionów tego typu przedmiotów. Na nieszczęście, lądują one w morzach i oceanach, przyczyniając się do ich zanieczyszczenia. Słomki plastikowe rozkładają się przez… 200 lat. A słomka papierowa może zutylizować się w ciągu dwóch tygodni. Te liczby najlepiej pokazują, jak ważna jest kwestia zmiany nawyków nas wszystkich.
Biodegradowalne ekologiczne opakowania
Ekologiczne opakowania na wynos są stosowane w gastronomii, ponieważ są one łatwe do utylizacji. Mogą być one również stosowane w przemyśle spożywczym, ponieważ nie zawierają substancji chemicznych, które mogłyby uszkodzić żywność. Są wygodne również w codziennej pracy pracowników gastronomii. Ekologiczne opakowania nie zajmują wiele miejsca, a proces ich składania jest szybki i bezproblemowy. Dzięki temu możesz serwować dania szybko, bezpiecznie i bardzo wygodnie. Tego teraz oczekują klienci.
Opakowania eko to również doskonały sposób na budowanie świadomości Twojej marki. Bez względu na to, czy prowadzisz restaurację, bar szybkiej obsługi czy food truck, klienci zupełnie inaczej patrzą na opakowania ekologiczne niż plastikowe. Zyskasz w ich oczach oraz zdobędziesz nowych klientów, stosując opakowania biodegradowalne. Opakowania – Tedmark to gwarancja tego, że przejście z plastiku na formy bardziej ekologiczne odbędzie się bez problemu. Szeroki wybór produktów oraz możliwość konsultacji sprawiają, że takie zmiany nie są trudne i wymagające.