Tofu jest bardzo popularną potrawą, ponieważ jest jednym z najczęstszych składników diety wegetariańskiej. Ze względu na swoje właściwości i korzyści, tofu jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Nie musisz jednak być weganinem, aby cieszyć się składnikami odżywczymi, które posiada ta żywność. Chcesz przygotować własne tofu? Tutaj wyjaśniamy, jak zrobić domowe tofu, które jest łatwe, zdrowe i idealne dla niezliczonych przepisów.
Składniki:
- 250 gramów żółtych ziaren soi
- Woda
- Jedna cytryna
- Dwa duże garnki
- Sitko
- Jedna drewniana łyżka
- Ręczniki kuchenne
Przygotowanie domowego tofu
1. Zanim zaczniesz robić tofu w domu, nie zapomnij umieścić dużego, czystego i suchego ręcznika wewnątrz durszlaka, który należy umieścić wewnątrz garnka. Tymczasem w innym garnku trzeba będzie zagotować litr wody.
2. W przypadku przepisu na domowe tofu bardzo ważne jest namoczenie soi w litrze wody przez noc. Następnego dnia trzeba będzie ją dobrze odsączyć, przed umieszczeniem soi w blenderze o dużej mocy, wraz z 0,75 litra wody. Należy blendować na pełnej mocy przez kilka minut, aż składniki uzyskają kremową konsystencję.
3. Następnie trzeba wlać to sojowe puree do wrzącej wody podgrzanej w rondelku. Wymieszaj dobrze wszystkie te składniki drewnianą łyżką na dużym ogniu, ale uważaj, aby nie spalić swojego domowego przepisu na tofu.
4. Jeśli potrawa zacznie się pienić, czas ja zdjąć z ognia i przelać do durszlaka z ręcznikiem kuchennym. Używając drewnianej łyżki, dobrze wyciśnij mieszankę sojową, aby wydobyć cały płyn. Następnie będziesz musiał powtórzyć proces ponownie: zagotuj puree sojowe w 0,5 litra wody i ponownie odcedź mieszaninę za pomocą ręcznika.
5. Kolejnym jest ponowne gotowanie soi przez około 6 minut, ale tym razem trzeba będzie dodać sok z cytryny. Dobrze wymieszać, aby połączyć wszystkie składniki i odstawić na kilka minut z dala od ciepła. Następnie trzeba będzie ponownie odsączyć tofu w ręczniku, stosując się do powyższych wyjaśnień. Chociaż te kroki mogą wydawać się powtarzalne, są bardzo ważne, aby tofu się zestaliło.
6. Po zakończeniu wszystkich tych czynności należy zdjąć ręcznik i pozostawić tofu do namoczenia w bardzo zimnej wodzie przez co najmniej 10 minut lub do momentu, gdy nabierze określonej konsystencji i będzie gotowe do spożycia. Nie wiesz, jak spożyć Twoje tofu? Poznaj szybkie i smaczne przepisy na tofu w roli głównej: https://kulinarnesmaki.pl/najciekawsze-i-najszybsze-przepisy-z-tofu-w-roli-glownej