Do przygotowania tej potrawy potrzebne nam będą następujące składniki: 1500 g schabu bez kości, 355 ml słodkiego cydru, 3 łyżki masła klarowanego lub oleju, 1 kg (1000 g) czerwonej kapusty, 1 jabłko, 1 cebula czerwona lub cukrowa, 120 ml słodkiego cydru, 100 ml wody, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka kminku, ocet jabłkowy lub winny do smaku, sól, mielony pieprz czarny.
Przepis na schab z cydrową kapustą
Przygotowanie – mięso umyjmy, osuszmy papierowym ręcznikiem, dokładnie oprószmy solą i pieprzem, a potem opieczmy na patelni na maśle klarowanym lub oleju ze wszystkich stron. Piekarnik nagrzejmy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przełóżmy do niego schab: na tej samej patelni, jeśli rączka jest metalowa, lub w innym naczyniu, z odrobiną cydru na dnie. Pieczmy przez godzinę, raz po raz polewając cydrem. Znów na maśle klarowanym w dużym garnku zeszklijmy cebulę, dodajmy starte jabłko i cukier. Podduśmy. Kapustę poszatkujmy, dodajmy do garnka z cebulą, zamieszajmy, wlejmy cydr i wodę, dodajmy kminek, przykryjmy i gotujmy do miękkości. Doprawmy solą, pieprzem i octem winnym do smaku. Schab wyjmijmy z piekarnika, zlejmy większość wytopionego tłuszczu. Do naczynia z mięsem dodajmy kapustę, przemieszajmy z kilkoma łyżkami odlanego tłuszczu. Na kapuście ułóżmy mięso. Pieczmy 45 minut czasu, raz po raz polewając tłuszczem. Podawajmy pokrojony, z pieczonymi ziemniakami i kapustą.
Do schabu i winnej kapusty najlepiej podać wytrawne czerwone wino: pinot noir, chianti, pinot gris, nebbiolo, lub wytrawne wino różowe.
Szukasz innych przepisów na obiad? Sprawdź przepis na smażone kotleciki drobiowe w słodkim sosie chili: https://www.justfood.pl/jak-przygotowac-smazone-kotleciki-drobiowe-w-slodkim-sosie-chili/