Skip to content
restauracja-azalia.pl

restauracja-azalia.pl

Najlepsze restauracje w Polsce i na świecie

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Restauracja
  • Żywność
  • Dane kontaktowe
  • Żywność

Dlaczego warto jeść kiełki?

admin 28 czerwca 2022
kielki

Dobra, wysłuchajcie mnie. Wiem, że na samą myśl o kiełkach większości ludzi szklą się oczy i skręcają żołądki. Ale co, jeśli powiem wam, że są one naprawdę wspaniałe? Naprawdę! Powinieneś je jeść. Korzyści zdrowotne są zbyt duże, by je pominąć. Pozwól więc, że przedstawię ci listę powodów, dla których powinieneś jeść te zielone cuda —  i jak dodać je do swojej diety, aby przejście na nie było dla ciebie łatwe.

Są bogate w składniki odżywcze

Kiełki są bogate w witaminy i minerały. Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu — są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i innych układów organizmu.

Kiełki zawierają duże ilości witaminy B1 (tiaminy), witaminy B2 (ryboflawiny), witaminy B3 (niacyny), witaminy C, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i cynku.

Łatwo je dodać do diety

Jedną z najbardziej atrakcyjnych rzeczy w kiełkach jest łatwość, z jaką można je wprowadzić do swojej diety. Można je znaleźć w sklepach, wyhodować w domu i z łatwością ugotować. Kiełki można również łatwo spożywać na surowo, a nawet dodawać do koktajli, aby zwiększyć ich wartość odżywczą.

Wejdź także na kulinarna.pl, gdzie znajdziesz wiele porad gastronomicznych i przepyszne przepisy na każdą okazję.

Są pełne antyoksydantów

Spożywanie świeżych kiełków może zapobiegać nowotworom. W niektórych kiełkach znajduje się związek o nazwie sulforafan, który występuje w kiełkach brokułów i innych warzywach krzyżowych, takich jak jarmuż i kapusta. Uważa się, że sulforafan jest przeciwutleniaczem, który pomaga neutralizować wolne rodniki — niestabilne cząsteczki, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

Jeśli zastanawiasz się, czym dokładnie jest „przeciwutleniacz”, to jest to jeden z tych dobrych dla zdrowia składników odżywczych (jak witaminy C i E), które chronią organizm przed szkodliwymi substancjami chemicznymi zwanymi wolnymi rodnikami. Mogą one nawet pomóc zachować młody wygląd skóry, zapobiegając niektórym rodzajom uszkodzeń spowodowanych działaniem promieni słonecznych.

Powinieneś włączyć kiełki do swojej diety!

Jeśli szukasz sposobu na dodanie do swojej diety większej ilości składników odżywczych, kiełki są doskonałym miejscem, na start.  Są łatwe do przygotowania i przechowywania, co czyni je wygodnymi w użyciu i przygotowaniu.

Kiełki są również źródłem wielu przeciwutleniaczy i innych witamin, które pomagają zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Może się nawet okazać, że poprawią one strukturę Twoich włosów, dodając im wilgoci i blasku!

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że czytając ten artykuł, udało nam się przekonać Cię o zaletach kiełków i pokazać, jak łatwo jest je wprowadzić do swojej diety. Kiełki są doskonałym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które pomagają nam zachować zdrowie. Można się nimi delektować na wiele różnych sposobów – w sałatkach, na kanapkach, a nawet same z dodatkiem dipów! Nie czekaj więc dłużej – zacznij jeść kiełki już teraz, aby cieszyć się wszystkimi korzyściami, jakie mają do zaoferowania!

Continue Reading

Poprzedni: Dieta śródziemnomorska – z czym to się je i kto powinien z niej skorzystać?
Następny: Jakie potrawy barwią nasze zęby

Zobacz także

Jak zrobić domowe tofu?
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Dlaczego warto jeść jarmuż? jarmuz
  • Żywność

Dlaczego warto jeść jarmuż?

11 lipca 2022
Jakie potrawy barwią nasze zęby buraki
  • Żywność

Jakie potrawy barwią nasze zęby

4 lipca 2022
Dieta śródziemnomorska – z czym to się je i kto powinien z niej skorzystać?
  • Żywność

Dieta śródziemnomorska – z czym to się je i kto powinien z niej skorzystać?

7 czerwca 2022

Aktualności

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

admin 15 grudnia 2022
Czy opakowania dla gastronomi mogą być ekologiczne? Z punktu widzenia środowiska naturalnego, opakowania dla gastronomii mogą być...
Przeczytaj
Jak zrobić domowe tofu?

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

11 sierpnia 2022
Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?
  • Restauracja

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

admin 11 sierpnia 2022
Wypad do restauracji
  • Restauracja

Wypad do restauracji

admin 17 marca 2022
Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu
  • Restauracja

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

admin 16 marca 2022
Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?
  • Restauracja

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

admin 15 marca 2022
Gdzie otworzyć restaurację?
  • Restauracja

Gdzie otworzyć restaurację?

admin 14 marca 2022

Warto przeczytać

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

15 grudnia 2022
Jak zrobić domowe tofu?
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Copyright © All rights reserved.