Najczęstszym pytaniem przy zakładaniu nowego biznesu gastronomicznego jest „Gdzie umieścić restaurację? Założenie nowego biznesu to przedsięwzięcie, które wymaga planowania, aby mogło prosperować szybko i skutecznie.To normalne, że można popełnić wiele błędów, jeśli nie ma się niezbędnych informacji. Dziś zajmiemy się głównie punktem dotyczącym lokalizacji, ponieważ jest ona chyba najważniejsza w całym procesie zakładania restauracji.
To jeden z najczęstszych błędów: dać się ponieść taniemu czynszowi za lokal, by określić, gdzie postawić restaurację. Rozumiemy, że tak się dzieje, ponieważ rozpoczynając działalność, niektórzy chcą zaoszczędzić trochę pieniędzy i zainwestować je w lokal, który uważają za lepszy. Jednakże, nawet jeśli masz bardzo dobrze wyposażoną restaurację, z dobrym jedzeniem lub dobrą obsługą, będzie to bezużyteczne, jeśli nie jesteś zlokalizowany w dobrym miejscu.
Dobry wygląd twojej restauracji, dobra obsługa i dobre jedzenie są również bardzo ważne, ale w kolejności ważności lokalizacja jest na pierwszym miejscu. Jeśli wiele lokalizacji jest tanich, to dlatego, że obszar w którym się znajdują nie jest rentowny, nie ma tak wielu potencjalnych klientów, a nawet może to być obszar, który jest niebezpieczny. Nie daj się więc ponieść tylko tanim cenom niektórych lokali, musisz zwrócić uwagę na te i inne aspekty, o których powiemy ci później. Nie martw się tak bardzo o wynajęcie miejsca nieco droższego niż to, co zaplanowałeś, ponieważ w końcu odzyskasz te pieniądze z nawiązką.
Zamawiaj jedzenie prosto do domu
Zawsze istnieją różne rodzaje obszarów, w których można założyć restaurację, dlatego też należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:
Po pierwsze. Typ ludzi, którzy są lub którzy odwiedzają ten obszar, tj. ich poziom społeczno-ekonomiczny.
Po drugie. Jakiego rodzaju instytucje lub miejsca pracy znajdują się w tym obszarze, takie jak szkoły, uniwersytety, szpitale, departamenty rządowe, centra handlowe.
Gdzie otworzyć restaurację?
Można znaleźć obszary, w których może być na przykład centrum handlowe. Jednak czynsze w centrum handlowym są zazwyczaj bardzo wysokie, więc poza nim, w okolicy, inwestycja jest znacznie bardziej przystępna. Ilość osób, które będą przechodzić obok twojej restauracji będzie bardzo duża, a to zapewni wielu klientów.
Innym przykładem może być obszar, w którym znajduje się szpital, zazwyczaj jedzenie w nim jest drogie i bardzo złe. Byłoby więc bardzo korzystnie otworzyć na zewnątrz restaurację, która oferowałaby śniadania, obiady i kolacje. W zależności od rodzaju szpitala możesz zdefiniować swoje menu i ceny. Jeśli jest to szpital państwowy, ludzie zazwyczaj szukają czegoś w przystępnej cenie, więc możesz zaoferować pakiety śniadaniowe lub lunchowe.