Smaki dzieciństwa, tego szukamy w doroslym życiu? Czy staramy się gotować w domu tak jak mama gotowała? Dobre jedzenie to tylko smaki czy także wartości odżywcze, witaminy i minerały? Z domu wynosimy nawyki żywieniowe, posiłki ulubione. Spisujemy co mama gotuje, jak gotuje i z jakich składników, aby smaki przenieść do nowego domu, gdy zakładamy rodziny.
Szukamy jednak nowych smaków, czy dobre jedzenie dla inych będzie też nam smakowało. Podróżujemy, poznajemy nowe kraje, nowe kultury, odwiedzamy restauracje i smakujemy. Restauracje serwujące regionalne dania, z regionalnych produktów, napoje, o których wcześniej nic nie wiedzieliśmy. Smakujemy, próbujemy i te ulobione staramy się przenieść na nasze stoły. Dobre jedzenie innych staje naszym dobrym jedzeniem.
Posiłki to nie tylko konieczność, to okazje do spotkań przy stole, to okazja do wspólnego gotowania, do rozmów, zaciesnniania więzi rodzinnych, przyjacielskich kontaktów.
Gotujmy wiec, biesiadujmy, niech dobre jedzenie pretekstem do międzyludzkich interakcji, tych dobrych i smacznych.