Może się to wydawać niewiarygodne, ale w porównaniu z innymi lokalami gastronomicznymi, pizzeria nie wymaga dużych nakładów finansowych, a ryzyko sprzedaży jest niższe niż w przypadku wielu innych biznesów.
To prawda, że robienie pizzy wymaga pewnej wiedzy, ale zrobienie jej ze wszystkimi składnikami stanowi tylko 30% całkowitej ceny produktu. Dodatkowo nie wymaga dużej przestrzeni, ponieważ istnieje możliwość dostawy do domu, co zwiększa liczbę klientów.
Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?
O ile zakup niektórych produktów będzie w dużej mierze zależał od posiadanej przestrzeni, a także od różnorodności oferowanej pizzy, o tyle istnieją produkty, których posiadanie w pizzerii jest obowiązkowe.
Piekarnik
Krajalnica
Pudełka na pizzę
Łopatka do pizzy
Prasa do pizzy
Serwetki
Gdy masz już wystarczająco dużo miejsca, powinieneś również rozważyć zakup stołów i krzeseł dla klientów, którzy zdecydują się zjeść w twoim lokalu.
Piekarnik elektryczny vs Piekarnik na drewno
Jest to jedna z największych wątpliwości osób, które chcą założyć pizzerię. Różnice między nimi wykraczają poza smak. Koszty inwestycji, koszty zużycia i czas potrzebny na upieczenie to kwestie, które należy wziąć pod uwagę przed podjęciem decyzji o wyborze jednego z nich.
Ujmijmy to w ten sposób, piec elektryczny jest bardziej skoncentrowany na produkcji poświęcając trochę smaku (używany bardziej przez sieci pizzerii); podczas gdy piec opalany drewnem jest bardziej skoncentrowany na smaku poświęcając miejsce i szybkość produkcji (używany bardziej przez firmy rzemieślnicze).
Menu pizzerii
Prawda jest taka, że różnorodność potraw, które oferujesz w swojej pizzerii, powinna wzbudzić zaciekawienie klienta, kiedy zapoznaje się z twoim menu. Dlatego też należy wziąć pod uwagę, że oprócz pizzy, czasami dobrym pomysłem może być zaproponowanie klientowi innej opcji, takiej jak makarony czy desery.