Restauracja
Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

W dzisiejszych czasach przemysł żywności wegańskiej rozrósł się niesamowicie. To niezwykłe jak ta koncepcja rośnie i rozwija się coraz bardziej każdego dnia. Tak jak dyskietki zostały zastąpione przez płyty cd, a płyty cd przez USB, tak samo żywność ewoluuje i zmienia się.

Coraz więcej firm inwestuje w branżę żywności wegańskiej, która prawdopodobnie będzie dominować w najbliższych latach. Spożycie mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jaja i mleko, spadnie w najbliższych latach nawet o 40%. Ponieważ istnieją zdrowsze i tańsze opcje, takie jak mleko migdałowe, mięso z grzybów, roślin, itd.

Nie przesadzamy, niektórzy ludzie myślą, że wegańskie jedzenie to tylko moda, ale tak nie jest. Duże firmy takie jak Lala, Nestlé, Danone, Burger King, Kellogg’s, McDonald’s i inne inwestują w ten przemysł. Reklamy coraz częściej skupiają się na pokazaniu, że są to firmy ekologiczne, etyczne i zdrowe.

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

Dlatego też możemy zapewnić, że rozpoczęcie wegańskiego biznesu spożywczego jest opłacalne i bardzo obiecujące. Czy uważasz, że gdyby ten przemysł wegetariański nie miał przyszłości, to wielkie firmy inwestowałyby w niego? Restauracja wegetariańska nie różni się tak bardzo od zwykłej restauracji. Musisz przestrzegać szeregu zasad, aby móc podjąć się tego w dobry sposób.

Lokalizacja

Weź pod uwagę następujące trzy punkty: status ekonomiczny ludności, wiek i zawód. Faktem jest, że żywność wegańska jest preferowana przez młody sektor, o dobrym statusie ekonomicznym, który zazwyczaj jest studentem lub pracownikiem biurowym.

Postaraj się więc poszukać tego idealnego klienta dla swojego biznesu. Jeśli nie masz możliwości wyboru powierzchni dla restauracji, bo masz już zarezerwowaną lokalizację, polecamy restaurację mieszaną. To znaczy, żeby sprzedawać dania, które są powszechnie spożywane w danym regionie, a z drugiej strony starać się zaoferować opcję dla wegetarian. Na przykład, jeśli zakładasz pizzerię warto oferować klasyczne pizze, takie jak pepperoni, New York style, a z drugiej strony oferować kilka rodzajów pizzy wegańskiej, dzięki czemu nie stracisz potencjalnych klientów.

Wizerunek

Wizerunek jest czymś niezbędnym, aby dotrzeć do klientów. Każda dobrze ugruntowana marka wie o tym od samego początku. A tym bardziej w przemyśle spożywczym, im ładniejsze, czystsze i schludniejsze jest miejsce, tym bardziej ludzie będą je preferować.

Restauracje wegetariańskie wyróżniają się tym, że mają bardzo ekologiczną koncepcję, na przykład większość rzeczy, które wykorzystują jest biodegradowalna, wystrój jest nieco rustykalny, a zarówno muzyka jak i atmosfera są nowoczesne.

Menu

Menu jest ważne z wielu powodów. Będzie to jeden z głównych powodów, dla których klienci odwiedzają twój lokal. Menu powinno być urozmaicone, ale nie powinno stanowić dużego wydatku, tzn. wybierając kilka składników można zrobić kilka dań. Na przykład, z jajkiem wegetariańskim możesz zaoferować trzy różne dania, takie jak jajko w stylu meksykańskim, jajko z fasolą lub jajko wegetariańskie z bekonem.

Zaprojektowanie dobrego menu oznacza również znajomość wszystkich cen składników i rzeczywistych cen potraw. Z naszego doświadczenia znamy osoby, które układając swoje menu ustaliły ceny, które uważały za adekwatne, nie zdając sobie sprawy, że na co najmniej dwóch czy trzech daniach nie zarabiały nawet złotówki, a nawet kończyło się na tym, że do nich dopłacał.