Pochodzą z Ameryki, gdzie spożywa się je na śniadanie z kostką masła i syropem klonowym. W Europie serwowane są nie tylko w porze śniadaniowej, ale również na podwieczorek, obiad czy kolację. Można je serwować z ulubionymi dodatkami, syropem czekoladowym czy bitą śmietaną. Mowa oczywiście o pancakes, czyli amerykańskiej wersji naleśników.
Czym są pancakes? To okrągłe placuszki, które smaży się na patelni na złoty kolor i podaje najczęściej z syropem klonowym. Mówi się, że popularne „pankejki” to wersja naleśnika europejskiego. Jednak między tymi dwoma potrawami jest kilka różnic. Przede wszystkim pancakes w swoim składzie zawierają środek spulchniający. Najczęściej jest to proszek do pieczenia albo soda, a czasami dodaje się do nich też drożdże. Poza tym pankejki są o wiele grubsze i mniejsze, niż nasze tradycyjne naleśniki, które smaży się na całej patelni.
Amerykanie układają pankejki na talerzu jeden na drugim, a następnie na wierzchu kładą kostkę masła i polewają całość syropem klonowym. Pancakes można jednak serwować również na inne sposoby. Najczęstszym dodatkiem są do nich owoce oraz sos czekoladowy. Natomiast bardziej obfita wersja zawiera bitą śmietaną. W Stanach Zjednoczonych serwuje się też pancakes na słono wraz z bekonem. Jak przygotować pancakes? Przepis jest bardzo prosty i z pewnością każdy z nas będzie mieć potrzebne składniki w swojej kuchni. Będziemy potrzebować mąki, jajek, roztopionego masła, cukru oraz trochę soli.
Zapoznaj się również z przepisami na pożywne koktajle.
Niezbędnym dodatkiem jest również wspomniany środek spulchniający. Wszystkie składniki miesza się mikserem lub rózgą kuchenną w jednolitą całość. Zrobione ciasto wylewa się rozgrzaną patelnię i wylewa w porcjach, formując okrągłe placuszki. Pancakes to zatem świetny pomysł nie tylko na śniadanie, czy podwieczorek, ale również na obiad i kolację.