Skip to content
restauracja-azalia.pl

restauracja-azalia.pl

Najlepsze restauracje w Polsce i na świecie

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Restauracja
  • Żywność
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • Dane kontaktowe
  • Żywność

Jak przygotować szakszukę?

admin 12 maja 2022
Szakszuka

Większość osób wie już o tym, że zdrowa dieta w żadnym wypadku nie musi być nudna. Nie musi składać się z suchego ryżu, kurczaka i brokułów, bo tak naprawdę wymienionych tu produktów w ogóle nie musi zawierać. Świetne zdrowe śniadanie to chociażby szakszuka, czyli smażone jajka w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie to zyskało dużą popularność na całym świecie i od jakiegoś czasu powoli rozsławia się również w Polsce.

Wykonanie apetycznej szakszuki

Wzorując się na przepisie umieszczonym na kulinarnym portalu Kulinarna.pl, do wykonania pysznej dietetycznej szakszuki potrzeba trzech średniej wielkości jajek, puszki pomidorów bez skórki (ewentualnie kilku dużych pomidorów, które należy wcześniej sparzyć i obrać), jednej papryczki chili, czerwonej cebuli, czosnku oraz ulubionych przypraw. Jedną małą cebulę należy drobno posiekać wraz z dwoma ząbkami czosnku oraz jedną małą papryczką chili. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażyć na niej poszatkowane produkty. Od razu można też delikatnie je doprawić, dodając sól, pieprz oraz słodką paprykę. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, na patelnię powinno się wylać pomidory z puszki lub umieścić na niej całe pomidory i poczekać, aż puszczą sok.

Przygotowanie szakszuki

Taka szakszuka jest już niemalże gotowa po pięciu minutach, ale oczywiście nie do końca. Teraz, gdy warzywa zdążyły już zmięknąć, na pomidorową masę można wbić trzy jajka – w taki sposób, aby równomiernie je rozłożyć, czyli by ich białka się ze sobą nie zetknęły. Potrawkę warto przyprawić raz jeszcze, aby wybrane przyprawy trafiły również na jajka. Ogień można już zmniejszyć i poczekać kilka minut, aż białko się zetnie. Naczynie warto też przykryć pokrywką. A gdy całość będzie już gotowa, wystarczy w takiej formie (bezpośrednio na patelni) podać potrawkę na dietetyczne śniadanie.

Chcąc natomiast zadbać o dodatkową aromatyczność i jednocześnie wygląd szakszuki, można też posypać ją na koniec świeżą natką pietruszki bądź szczypiorkiem. Śniadanie tego rodzaju syci na długi czas, a wbrew pozorom jest stosunkowo proste w wykonaniu.

Continue Reading

Poprzedni: Pancakes – nie tylko na śniadanie
Następny: Tofu jako najlepsza alternatywa dla mięsa

Zobacz także

11
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

admin 15 listopada 2022
22
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

admin 12 października 2022
Schab
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

admin 13 września 2022
jarmuz
  • Żywność

Dlaczego warto jeść jarmuż?

admin 11 lipca 2022
buraki
  • Żywność

Jakie potrawy barwią nasze zęby

admin 4 lipca 2022
kielki
  • Żywność

Dlaczego warto jeść kiełki?

admin 28 czerwca 2022

Aktualności

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
  • Pozostałe

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?

admin 28 maja 2024
Słodycze i ciastka stanowią integralną część codziennego życia wielu osób na całym świecie. Są one nie tylko...
Przeczytaj Read more about Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
  • Pozostałe

Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

20 kwietnia 2024
Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta? Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?
  • Pozostałe

Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?

19 kwietnia 2024
Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze? Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?

26 sierpnia 2023
Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne? Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

15 grudnia 2022
Kuba jedzenie
  • Restauracja

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

admin 11 sierpnia 2022
4
  • Restauracja

Wypad do restauracji

admin 17 marca 2022
5
  • Restauracja

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

admin 16 marca 2022
7
  • Restauracja

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

admin 15 marca 2022
8
  • Restauracja

Gdzie otworzyć restaurację?

admin 14 marca 2022

Warto przeczytać

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
  • Pozostałe

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?

admin 28 maja 2024
Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
  • Pozostałe

Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

admin 20 kwietnia 2024
Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?
  • Pozostałe

Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?

admin 19 kwietnia 2024
Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?

admin 26 sierpnia 2023
Copyright © 2025 All rights reserved.