Skip to content
restauracja-azalia.pl

restauracja-azalia.pl

Najlepsze restauracje w Polsce i na świecie

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Restauracja
  • Żywność
  • Dane kontaktowe
  • Żywność

Jak przygotować szakszukę?

admin 12 maja 2022

Większość osób wie już o tym, że zdrowa dieta w żadnym wypadku nie musi być nudna. Nie musi składać się z suchego ryżu, kurczaka i brokułów, bo tak naprawdę wymienionych tu produktów w ogóle nie musi zawierać. Świetne zdrowe śniadanie to chociażby szakszuka, czyli smażone jajka w pomidorach z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie to zyskało dużą popularność na całym świecie i od jakiegoś czasu powoli rozsławia się również w Polsce.

Wykonanie apetycznej szakszuki

Wzorując się na przepisie umieszczonym na kulinarnym portalu Kulinarna.pl, do wykonania pysznej dietetycznej szakszuki potrzeba trzech średniej wielkości jajek, puszki pomidorów bez skórki (ewentualnie kilku dużych pomidorów, które należy wcześniej sparzyć i obrać), jednej papryczki chili, czerwonej cebuli, czosnku oraz ulubionych przypraw. Jedną małą cebulę należy drobno posiekać wraz z dwoma ząbkami czosnku oraz jedną małą papryczką chili. Na patelnię wlać łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażyć na niej poszatkowane produkty. Od razu można też delikatnie je doprawić, dodając sól, pieprz oraz słodką paprykę. Gdy cebula i czosnek się zeszklą, na patelnię powinno się wylać pomidory z puszki lub umieścić na niej całe pomidory i poczekać, aż puszczą sok.

Przygotowanie szakszuki

Taka szakszuka jest już niemalże gotowa po pięciu minutach, ale oczywiście nie do końca. Teraz, gdy warzywa zdążyły już zmięknąć, na pomidorową masę można wbić trzy jajka – w taki sposób, aby równomiernie je rozłożyć, czyli by ich białka się ze sobą nie zetknęły. Potrawkę warto przyprawić raz jeszcze, aby wybrane przyprawy trafiły również na jajka. Ogień można już zmniejszyć i poczekać kilka minut, aż białko się zetnie. Naczynie warto też przykryć pokrywką. A gdy całość będzie już gotowa, wystarczy w takiej formie (bezpośrednio na patelni) podać potrawkę na dietetyczne śniadanie.

Chcąc natomiast zadbać o dodatkową aromatyczność i jednocześnie wygląd szakszuki, można też posypać ją na koniec świeżą natką pietruszki bądź szczypiorkiem. Śniadanie tego rodzaju syci na długi czas, a wbrew pozorom jest stosunkowo proste w wykonaniu.

Continue Reading

Poprzedni: Pancakes – nie tylko na śniadanie
Następny: Tofu jako najlepsza alternatywa dla mięsa

Zobacz także

Jak zrobić domowe tofu?
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Dlaczego warto jeść jarmuż? jarmuz
  • Żywność

Dlaczego warto jeść jarmuż?

11 lipca 2022
Jakie potrawy barwią nasze zęby buraki
  • Żywność

Jakie potrawy barwią nasze zęby

4 lipca 2022
Dlaczego warto jeść kiełki? kielki
  • Żywność

Dlaczego warto jeść kiełki?

28 czerwca 2022

Aktualności

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

admin 15 grudnia 2022
Czy opakowania dla gastronomi mogą być ekologiczne? Z punktu widzenia środowiska naturalnego, opakowania dla gastronomii mogą być...
Przeczytaj
Jak zrobić domowe tofu?

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

11 sierpnia 2022
Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?
  • Restauracja

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

admin 11 sierpnia 2022
Wypad do restauracji
  • Restauracja

Wypad do restauracji

admin 17 marca 2022
Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu
  • Restauracja

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

admin 16 marca 2022
Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?
  • Restauracja

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

admin 15 marca 2022
Gdzie otworzyć restaurację?
  • Restauracja

Gdzie otworzyć restaurację?

admin 14 marca 2022

Warto przeczytać

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

15 grudnia 2022
Jak zrobić domowe tofu?
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Copyright © All rights reserved.