Skip to content
restauracja-azalia.pl

restauracja-azalia.pl

Najlepsze restauracje w Polsce i na świecie

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Restauracja
  • Żywność
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • Dane kontaktowe
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

admin 15 listopada 2022
11

Tofu jest bardzo popularną potrawą, ponieważ jest jednym z najczęstszych składników diety wegetariańskiej. Ze względu na swoje właściwości i korzyści, tofu jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Nie musisz jednak być weganinem, aby cieszyć się składnikami odżywczymi, które posiada ta żywność. Chcesz przygotować własne tofu? Tutaj wyjaśniamy, jak zrobić domowe tofu, które jest łatwe, zdrowe i idealne dla niezliczonych przepisów.

Składniki:

  • 250 gramów żółtych ziaren soi
  • Woda
  • Jedna cytryna
  • Dwa duże garnki
  • Sitko
  • Jedna drewniana łyżka
  • Ręczniki kuchenne

Przygotowanie domowego tofu

1. Zanim zaczniesz robić tofu w domu, nie zapomnij umieścić dużego, czystego i suchego ręcznika wewnątrz durszlaka, który należy umieścić wewnątrz garnka. Tymczasem w innym garnku trzeba będzie zagotować litr wody.

2. W przypadku przepisu na domowe tofu bardzo ważne jest namoczenie soi w litrze wody przez noc. Następnego dnia trzeba będzie ją dobrze odsączyć, przed umieszczeniem soi w blenderze o dużej mocy, wraz z 0,75 litra wody. Należy blendować na pełnej mocy przez kilka minut, aż składniki uzyskają kremową konsystencję.

3. Następnie trzeba wlać to sojowe puree do wrzącej wody podgrzanej w rondelku. Wymieszaj dobrze wszystkie te składniki drewnianą łyżką na dużym ogniu, ale uważaj, aby nie spalić swojego domowego przepisu na tofu.

4. Jeśli potrawa zacznie się pienić, czas ja zdjąć z ognia i przelać do durszlaka z ręcznikiem kuchennym. Używając drewnianej łyżki, dobrze wyciśnij mieszankę sojową, aby wydobyć cały płyn. Następnie będziesz musiał powtórzyć proces ponownie: zagotuj puree sojowe w 0,5 litra wody i ponownie odcedź mieszaninę za pomocą ręcznika.

5. Kolejnym jest ponowne gotowanie soi przez około 6 minut, ale tym razem trzeba będzie dodać sok z cytryny. Dobrze wymieszać, aby połączyć wszystkie składniki i odstawić na kilka minut z dala od ciepła. Następnie trzeba będzie ponownie odsączyć tofu w ręczniku, stosując się do powyższych wyjaśnień. Chociaż te kroki mogą wydawać się powtarzalne, są bardzo ważne, aby tofu się zestaliło.

6. Po zakończeniu wszystkich tych czynności należy zdjąć ręcznik i pozostawić tofu do namoczenia w bardzo zimnej wodzie przez co najmniej 10 minut lub do momentu, gdy nabierze określonej konsystencji i będzie gotowe do spożycia. Nie wiesz, jak spożyć Twoje tofu? Poznaj szybkie i smaczne przepisy na tofu w roli głównej: https://kulinarnesmaki.pl/najciekawsze-i-najszybsze-przepisy-z-tofu-w-roli-glownej

Continue Reading

Poprzedni: Co pasuje do piernika?
Następny: Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

Zobacz także

22
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

admin 12 października 2022
Schab
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

admin 13 września 2022
jarmuz
  • Żywność

Dlaczego warto jeść jarmuż?

admin 11 lipca 2022
buraki
  • Żywność

Jakie potrawy barwią nasze zęby

admin 4 lipca 2022
kielki
  • Żywność

Dlaczego warto jeść kiełki?

admin 28 czerwca 2022
dieta
  • Żywność

Dieta śródziemnomorska – z czym to się je i kto powinien z niej skorzystać?

admin 7 czerwca 2022

Aktualności

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
  • Pozostałe

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?

admin 28 maja 2024
Słodycze i ciastka stanowią integralną część codziennego życia wielu osób na całym świecie. Są one nie tylko...
Przeczytaj Read more about Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
  • Pozostałe

Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

20 kwietnia 2024
Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta? Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?
  • Pozostałe

Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?

19 kwietnia 2024
Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze? Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?

26 sierpnia 2023
Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne? Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

15 grudnia 2022
Kuba jedzenie
  • Restauracja

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

admin 11 sierpnia 2022
4
  • Restauracja

Wypad do restauracji

admin 17 marca 2022
5
  • Restauracja

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

admin 16 marca 2022
7
  • Restauracja

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

admin 15 marca 2022
8
  • Restauracja

Gdzie otworzyć restaurację?

admin 14 marca 2022

Warto przeczytać

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
  • Pozostałe

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?

admin 28 maja 2024
Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
  • Pozostałe

Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

admin 20 kwietnia 2024
Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?
  • Pozostałe

Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?

admin 19 kwietnia 2024
Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?

admin 26 sierpnia 2023
Copyright © 2025 All rights reserved.