Skip to content
restauracja-azalia.pl

restauracja-azalia.pl

Najlepsze restauracje w Polsce i na świecie

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Restauracja
  • Żywność
  • Pozostałe
  • Archiwum
  • Dane kontaktowe
  • Uncategorized

Do syta w Lublinie

admin 30 marca 2022
kuchnia-lubelska

Jeśli chcesz zjeść najlepsze pierogi i cebularze, odwiedź piękne miasto nad Bystrzycą. Albo sięgnij po poniższe przepisy!

Kuchnia lubelska, choć skromna i niewyszukana, ma swoje przysmaki, z których słynie w świecie. Oryginalne pierogi z kaszą gryczaną i rozmaitymi dodatkami mają licznych wielbicieli. Podobnie jak drożdżowe cebularze z podsmażaną cebulką, które znalazły się nawet na liście polskich produktów tradycyjnych, chronionych w Unii Europejskiej. Smak placka z każdej piekarni jest nieco inny, ale wszystkie przygotowywane są z tych samych produktów podstawowych, według ściśle określonej receptury. Cebularz nie ma sobie równych, a Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak Podhale z oscypka.

Pierogi z kaszą i serem

2.5 szklanki mąki
jajko
łyżka oleju
ciepła woda
Farsz:
szklanka kaszy gryczanej
25 dag ścisłego sera białego
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz

Z mąki, jajka, oleju, wody ze szczyptą woli energicznie zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem.

Cebulę obierz, drobno posiekaj i delikatnie przesmaż na maśle, uważając, aby zbytnio się nie zrumieniła. Ostudź. Ser przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Połącz z ugotowaną, ostudzoną kaszą i cebulą, dopraw solą i sporą ilością pieprzu.

Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wykrój krążki, kładź na nie porcje farszu. Zlep brzegi, tworząc zgrabny rancik. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Przed podaniem możesz obsmażyć je na oleju.

Cebularz lubelski

50 dag mąki
szklanka mleka
duże jajko
2 opak. suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżka cukru
5 dag masła
Obłożenie:
60 dag cebuli
2 łyżki maku
2 łyżki oleju
łyżeczka soli

Przygotuj obłożenie. Cebulę obierz, grubo posiekaj, po czym zeszklij na oleju. Wymieszaj z makiem i solą. Odstaw do ostudzenia.

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól, cukier, mleko i wyrób. Dodaj pod koniec stopione, ostudzone masło. Dokładnie wyrób. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Ponownie wyrób, podziel na 10 części. Rozwałkuj na placuszki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż cebulą z makiem. Przykryj i odstaw na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.

Prawdziwej kuchni regionalnej możesz oczywiście zasmakować tylko na Lubelszczyźnie. Zajrzyj na www.kazimierz24.pl, aby dowiedzieć się wszystkich niezbędnych informacji o całej okolicy.

Continue Reading

Poprzedni: Owoce i warzywa, które mają bardzo mało kalorii
Następny: Skąd brać ekologiczną żywność?

Zobacz także

sezam
  • Uncategorized

Czym jest catering dietetyczny?

admin 4 sierpnia 2022

Aktualności

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
  • Pozostałe

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?

admin 28 maja 2024
Słodycze i ciastka stanowią integralną część codziennego życia wielu osób na całym świecie. Są one nie tylko...
Przeczytaj Read more about Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
  • Pozostałe

Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

20 kwietnia 2024
Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta? Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?
  • Pozostałe

Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?

19 kwietnia 2024
Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze? Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?

26 sierpnia 2023
Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne? Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

15 grudnia 2022
Kuba jedzenie
  • Restauracja

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

admin 11 sierpnia 2022
4
  • Restauracja

Wypad do restauracji

admin 17 marca 2022
5
  • Restauracja

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

admin 16 marca 2022
7
  • Restauracja

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

admin 15 marca 2022
8
  • Restauracja

Gdzie otworzyć restaurację?

admin 14 marca 2022

Warto przeczytać

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?
  • Pozostałe

Dobra cukiernia w Lublinie – czyli jaka?

admin 28 maja 2024
Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć
  • Pozostałe

Dobry producent słodyczy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć

admin 20 kwietnia 2024
Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?
  • Pozostałe

Dlaczego warto kupować nabiał prosto od producenta?

admin 19 kwietnia 2024
Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?
  • Pozostałe

Jak wybrać najlepsze nadzienie cukiernicze?

admin 26 sierpnia 2023
Copyright © 2025 All rights reserved.