Skip to content
restauracja-azalia.pl

restauracja-azalia.pl

Najlepsze restauracje w Polsce i na świecie

Primary Menu
  • Strona Główna
  • Restauracja
  • Żywność
  • Dane kontaktowe
  • Uncategorized

Do syta w Lublinie

admin 30 marca 2022
kuchnia-lubelska

Jeśli chcesz zjeść najlepsze pierogi i cebularze, odwiedź piękne miasto nad Bystrzycą. Albo sięgnij po poniższe przepisy!

Kuchnia lubelska, choć skromna i niewyszukana, ma swoje przysmaki, z których słynie w świecie. Oryginalne pierogi z kaszą gryczaną i rozmaitymi dodatkami mają licznych wielbicieli. Podobnie jak drożdżowe cebularze z podsmażaną cebulką, które znalazły się nawet na liście polskich produktów tradycyjnych, chronionych w Unii Europejskiej. Smak placka z każdej piekarni jest nieco inny, ale wszystkie przygotowywane są z tych samych produktów podstawowych, według ściśle określonej receptury. Cebularz nie ma sobie równych, a Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak Podhale z oscypka.

Pierogi z kaszą i serem

2.5 szklanki mąki
jajko
łyżka oleju
ciepła woda
Farsz:
szklanka kaszy gryczanej
25 dag ścisłego sera białego
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz

Z mąki, jajka, oleju, wody ze szczyptą woli energicznie zagnieć ciasto. Odstaw pod przykryciem.

Cebulę obierz, drobno posiekaj i delikatnie przesmaż na maśle, uważając, aby zbytnio się nie zrumieniła. Ostudź. Ser przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Połącz z ugotowaną, ostudzoną kaszą i cebulą, dopraw solą i sporą ilością pieprzu.

Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, wykrój krążki, kładź na nie porcje farszu. Zlep brzegi, tworząc zgrabny rancik. Ugotuj pierogi w osolonej wodzie. Przed podaniem możesz obsmażyć je na oleju.

Cebularz lubelski

50 dag mąki
szklanka mleka
duże jajko
2 opak. suszonych drożdży
łyżeczka soli
łyżka cukru
5 dag masła
Obłożenie:
60 dag cebuli
2 łyżki maku
2 łyżki oleju
łyżeczka soli

Przygotuj obłożenie. Cebulę obierz, grubo posiekaj, po czym zeszklij na oleju. Wymieszaj z makiem i solą. Odstaw do ostudzenia.

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Dodaj sól, cukier, mleko i wyrób. Dodaj pod koniec stopione, ostudzone masło. Dokładnie wyrób. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Ponownie wyrób, podziel na 10 części. Rozwałkuj na placuszki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Obłóż cebulą z makiem. Przykryj i odstaw na mniej więcej 30 minut do wyrośnięcia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C.

Prawdziwej kuchni regionalnej możesz oczywiście zasmakować tylko na Lubelszczyźnie. Zajrzyj na www.kazimierz24.pl, aby dowiedzieć się wszystkich niezbędnych informacji o całej okolicy.

Continue Reading

Następny: Czym jest catering dietetyczny?

Zobacz także

Czym jest catering dietetyczny?
  • Uncategorized

Czym jest catering dietetyczny?

4 sierpnia 2022

Aktualności

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

admin 15 grudnia 2022
Czy opakowania dla gastronomi mogą być ekologiczne? Z punktu widzenia środowiska naturalnego, opakowania dla gastronomii mogą być...
Przeczytaj
Jak zrobić domowe tofu?

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

11 sierpnia 2022
Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?
  • Restauracja

Jak wygląda baza gastronomiczna Kuby?

admin 11 sierpnia 2022
Wypad do restauracji
  • Restauracja

Wypad do restauracji

admin 17 marca 2022
Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu
  • Restauracja

Wegańska restauracja: Lokalizacja i menu

admin 16 marca 2022
Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?
  • Restauracja

Jakiego sprzętu potrzebuje pizzeria?

admin 15 marca 2022
Gdzie otworzyć restaurację?
  • Restauracja

Gdzie otworzyć restaurację?

admin 14 marca 2022

Warto przeczytać

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?
  • Pozostałe

Opakowania dla gastronomi czy mogą być ekologiczne?

15 grudnia 2022
Jak zrobić domowe tofu?
  • Żywność

Jak zrobić domowe tofu?

15 listopada 2022
Co pasuje do piernika?
  • Żywność

Co pasuje do piernika?

12 października 2022
Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą
  • Żywność

Potrawa do serwowania z winem – schab z cydrową kapustą

13 września 2022
Copyright © All rights reserved.