Tofu jest często przedmiotem żartów. Ci, którzy nigdy go nie jedli, często się z niego śmieją. Nawet niektórzy wegetarianie wahają się przed próbą, ponieważ obawiają się, że tofu smakuje jak gąbka.
Tego nie wiedziałeś o tofu
Ale tofu to bardzo pożywne jedzenie, które można przyrządzać na wiele pysznych sposobów. Mogą się nim cieszyć wegetarianie i niewegetarianie. Co więcej ma udowodnione właściwości zdrowotne. Tofu występuje w dwóch formach. Jest jedwabne tofu, które znajdziesz na półce w supermarkecie z orientalnymi potrawami. Jedwabne tofu można przechowywać przez długi czas bez chłodzenia, jeśli opakowanie nie jest otwierane. Po otwarciu należy go przechowywać w lodówce.
Regularne tofu znajdziesz w dziale chillerów w swoim supermarkecie
Zwykle jest dostarczany w plastikowym opakowaniu próżniowym. Oba rodzaje tofu są dostarczane w białym bloku. Wygląda jak ser. Jedwabne tofu jest szeroko stosowane w kuchni japońskiej, ale oba rodzaje tofu mogą być używane w większości potraw, które wymagają tofu.
Kiedy spróbujesz tofu, odkryjesz, że nie ma porównania z serem. nic nie smakuje. To jest sekret gotowania tofu. Dodajesz smak. Zaletą jest to, że tofu można bez końca dostosowywać. Nabiera smaku ziół, przypraw i warzyw, z którymi jest gotowany. Możesz go użyć do smażenia, krojąc go w drobną kostkę. Dopraw go czosnkiem, imbirem, olejem sezamowym, chili lub czymkolwiek, co chcesz dodać do swojego ulubionego smażenia. Jeśli trzymasz blok jedwabnego tofu w szafce sklepowej, zawsze będziesz mieć coś do szybkiego smażenia.
Tofu można również stosować do dressingów do sałatek i kremowych sosów do dań słonych lub słodkich. Wrzuć dowolny rodzaj do robota kuchennego z aromatami, których chcesz użyć. Do sosu sałatkowego wybierz czosnek, sok z cytryny, miód lub zioła. jeśli pogrubisz ten sam dressing, można go użyć jako pasty do smarowania lub dipu.
Możesz spróbować jako nadzienie do pieczonego ziemniaka. Pieczone warzywa z dipem z tofu to pyszne pierwsze danie lub przekąska. Gęstą pastę z tofu można nawet zrobić z burgera i podawać w bułce. Jest to idealna opcja wegetariańska na grilla. Do słodkiego sosu dodaj trochę miodu, może cynamonu, gałki muszkatołowej, a nawet czekolady lub puree owocowego. Możesz użyć tej samej mieszanki do przepisu na sernik, jeśli zrobisz go trochę sztywniejszym niż w przypadku sosu. Kilka posiekanych orzechów posypanych na wierzchu dodaje różnorodności tekstury. Tofu to bardzo zdrowa żywność. Ma niską zawartość tłuszczu i w ogóle nie zawiera tłuszczu zwierzęcego. Nie podniesie poziomu cholesterolu i podobno odgrywa rolę w podnoszeniu poziomu „dobrego” cholesterolu.
Uważa się, że izoflawony znajdujące się w produktach na bazie soi, takich jak tofu, odgrywają rolę w zmniejszaniu ryzyka raka, ponieważ zwalczają wolne rodniki w organizmie.
Tofu – podsumowanie
Niezależnie od tego, czy używasz tofu jako części diety wegetariańskiej, czy niewegetariańskiej, jest to jedzenie warte spróbowania.
Więcej porad jak żyć zdrowo, znajdziesz w serwisie https://www.naswiecie.pl/.